Lupus erythematosus: hva ligger bak den gåtefulle sykdommen

En sommerfugl-formet utslett i ansiktet, leddsmerter og overfølsomhet for sollys er typiske tegn på lupus erythematosus. Årsakene til den mystiske autoimmun sykdom, som ofte rammer kvinner, har ikke vært tilstrekkelig avklart til denne dag.

Lupus erythematosus er en sykdom med mange ansikter. Sykdommen går i uforutsigbare utbrudd av betennelse individuelt veldig annerledes og har en rekke symptomer. Ikke bare huden, men også indre organer kan være skadet.

Lupus erythematosus: former for autoimmun sykdom
Lupus erythematosus er en sykdom som går i et schub-aktig måte, og kan ta ulike former. Kutan lupus erythematosus (CLE), for eksempel, er begrenset til hud og subkutant fettvev. Kronisk discoid lupus (CDLE) er en svakere variant, som også er begrenset til hudforandringer og er mest vanlig.

I systemisk lupus erythematosus (SLE), i tillegg til huden, mange organer i kroppen kan også bli skadet. Hva disse formene har til felles, er at de forekommer hovedsakelig i yngre til midten voksen alder og for kvinner er oftere rammet. Kvinner er omtrent ni ganger mer sannsynlig å utvikle systemisk lupus enn menn.

Årsakene til sykdommen
Til dags dato, er de eksakte årsakene som er ansvarlig for utbruddet av lupus erythematosus har ikke blitt klart fastslått. Noen eksperter anbefaler at en arvelig disposisjon kan ligge til grunn for sykdommen. I tillegg, imidlertid, miljømessige faktorer som UV-lys eller hormonelle påvirkninger ser også ut til å favorisere utbruddet av sykdommen. Visse medisiner, for eksempel hypertensjon eller epilepsi, noen ganger føre lupus-lignende symptomer, men de avtar vanligvis etter seponering.

Flere symptomer på lupus erythematosus
Lupus utløser en rekke ulike symptomer og plager. Det er derfor han er ofte referert til i profesjonelle kretser som kameleon av medisinen. For eksempel, et klassisk symptom på kutan formen av sykdommen er den såkalte «butterfly erythema». I dette tilfellet, rødhet vises på forsiden, som i form ligner den flygende insekter. Men små dyp røde flekker kan også dannes i andre områder av kroppen.

De er symmetrisk arrangert og skjellete. I prosessen, kan de øke i diameter til fire centimeter, og til slutt visne i midten. Hvis sårene gro, de ofte forlate sterkt sunkne hvitaktig arr med en brunlig kant og forblir glatt. I tillegg, smertefulle og åpne områder på munnslimhinnen ofte oppstå.

Autoimmun sykdom kan påvirke organer
Symptomer på systemisk lupus er enda mer variert. Forskjellige klager oppstå avhengig av hvilket organ som er berørt av autoimmun sykdom. De første symptomer på lupus er ofte generelle og uspesifikke klager, for eksempel tretthet, tretthet, redusert ytelse, feber og vekttap. I tillegg kan det være lymfeknute hevelse.

I det videre løpet, den typiske hudforandringer også vises med dette skjemaet. I tillegg, vaskulær spasmer kan oppstå: et symptom på dette er, for eksempel, at fingrene blir hvite eller blå når kaldt. Men fartøyene på baksiden av øyet kan også bli påvirket. Lider klage av visuelle feltet tap og sløret syn.

Lupus er ofte ledsaget av felles smerte
Felles klager er mye mer vanlig. Spesielt i morgen, leddene smerte og hevelse kan forekomme. Omtrent halvparten av alle pasienter utvikle betennelse i nyrene i løpet av sykdommen. Hvis de berørte føler en betydelig økning i blodtrykk eller kveld væskeansamling i beina, de bør gå til legen. Hvis sistnevnte starter behandling, er det ofte må videreføres permanent. Hvis lungene eller hjertet er berørt av sykdommen lupus, omtrent tre av fire pasienter utvikler pleuritt. De føler smerte under pusting.

De individuelle symptomene kan variere sterkt, avhengig av hvilket organ som er berørt. En klar symptomatology, noe som indikerer et lupus sykdom, kan ikke være beskrevet i henhold til dette.

Lupus erythematosus: undersøkelse og diagnose
Hvis det er mistanke om sykdommen lupus, legen først gjennomfører en detaljert samtale med pasienten om historie av sykdommen. I prosessen, han klargjør symptomer og stiller spørsmål om det å ta medisiner.

Etter at legen undersøker huden og, hvis nødvendig, tar biopsier (vevsprøver). Hvis det ikke er noen rødmet områder på huden, en photoprovocation test er brukt. Legen avslører tre test regioner på pasientens kropp med UVA-og UVB-lys på tre påfølgende dager.

Områdene blir deretter undersøkt ukentlig i en måned for å finne ut om den typiske symptomer på huden. Hvis funnene er ikke tilstrekkelig, legen vanligvis starter en blodprøve, som, i tillegg til påvisning av typiske antistoffer, tilstanden av organer kan også vurderes om pasienten er påvirket av systemisk lupus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.