Hvordan til å styre flatulens

Magen føles tykkere og det knurrer: du kan føle deg flatulens klart, og vanligvis kan du lukte det på enkelte punkt. Selv om mange er skamfull over dette: man bør ikke begrense Pupse – så det kan bli smertefullt. I stedet, du foretrekker å diskret la dem ut i et ubemerket øyeblikk litt bort fra andre mennesker.

Slik at du ikke går gjennom slike situasjoner så ofte, kan du prøve å fininnstille menyen. Som synes enklere enn det er. Den ekle: sunn ting er mest sannsynlig å utløse flatulens. Likevel er det verdt tilnærminger. Eksperter gir tips om hvordan å holde ubehagelige gasser innsjekking.

Først en kort forklaring av hvordan flatulens oppstår i det hele tatt: «Gasser i tarmen er delvis ansvarlig for følelsen av å være oppblåst, men også økt intestinal innholdet, sier Viola Andresen av den tyske Society of Gastroenterology, Fordøyelsesenzymer og Metabolske Sykdommer (DGVS).

De gassene dannes når bakterier i tykktarmen forbrenne kostfiber. Noen av gassene er brutt ned av bakterier, noen er første transporteres via blodet og til slutt pustet ut, og resten kommer ut av kroppen som unger.

Som regel trenger du ikke å bekymre deg om flatulens, sier senior lege og leder av ernæring team på Israelske Sykehus i Hamburg. «Dette er vanligvis en del av en normal fordøyelse.»Men:» Hvis flatulens vises som et symptom nye eller sterkt belastende, bør du la det være avklart.»

Årsakene til klager
Årsakene kan være mange: ofte er det visse flatulent maten som du har spist (mer om dette nedenfor). Noen mennesker har problemer med å fordøye melk eller frukt sukker. Også en feil koloniseringen av tarmbakterier kan være bak det. Eller du spiste for fort, svelger mye luft.

Spesielt i metabolismen av fiber, mange gasser som blir dannet. Vi skal imidlertid ikke gjøre uten dem. Ifølge ernæringsfysiolog Gabriela Freitag-Ziegler fra the professional association Oecotrophologie (VDOE), fiber er svært viktig for god fordøyelse og som beskyttelse mot mange sykdommer.

«Spesielt oppsvulmede planter, kål, belgfrukter, men også hele hvete brød og noen grønnsaker og frukt forårsake oppblåsthet i noen mennesker,» sier hun. Et første tips: kokt frukt og grønnsaker er vanligvis bedre tolerert enn rå.

Test hva du tåler godt
I tillegg kan du gradvis venne seg til fiber-rik mat og prøve i små porsjoner, om du tåler, for eksempel, kål eller linser, råder Freitag-Ziegler.

Hvis dette ikke hjelper, bør du erstatte enkelte matvarer i stedet for å ekskludere hele grupper. «Kål er ikke det samme som kål, sier ernæringsfysiolog. Som ikke tåler hvit kål, kan prøve det med spisse kål. «Det er mer øm og lettere å tolerere for mange.»Det er også store forskjeller i linser:» Små linser, som de røde, er ofte lettere å fordøye.»

Urter og krydder kan også bidra til å redusere dannelsen av disse irriterende gasser: spesielt karve, fennikel og anis. «Men frisk basilikum, dill og timian gir også smak og en god magefølelse på samme tid,» sier Freitag-Ziegler.

Brødet ting
Hele korn brød, mange mennesker gjør en bue, fordi de får luft i magen av det. Men det fortjener en ny sjanse. «Det er mange varianter her også, og det er verdt å prøve, sier ernæringseksperten. Hennes tips: «Grovt brød laget av finmalt sammalt mel er lettere å fordøye.»

Fremfor alt, det er noe annet som betyr noe når det kommer til brød, legger hun til: produksjon. Dermed er lang å gå og hvile ganger sikre at det er vanskelig å fordøye stoffer i deigen er brutt ned.

Gjør medisinene hjelp?
Oljefrø og nøtter også bidra til et sunt kosthold, men har ofte en oppblåsthet effekten. «Litt gjennomvåt, for eksempel i karri, solsikkefrø er mer fordøyelig enn bare drysset over salaten,» sier Freitag-Ziegler.

Og som med så mange fysiske plager, det samme gjelder for luft i magen: trening hjelper. «Dette stimulerer tarmen og gassene transporteres bedre, sier Andresen. Tross alt, hvis du er «stuck», selv om det er ingen ubehagelige puppe. Men du har ofte vondt i magen.

Og hva med medisiner? Viss over-the-counter medisiner for for mye luft i magen har sine begrensninger. «Defoamer legemidler for flatulens hjelpe betinget,» sier hun. De er ment for å binde klimagasser, men dette fungerer ikke for alle pasienter.

Ta hensyn til kompetanse når consulting
Som lege Viola Andresen, oecotrophologist Gabriele Freitag-Ziegler anbefaler også: «Hvis flatulens er kjente for å være stressende, smertefull eller nye, bør du ha det avklart med en lege. Ofte, et besøk til en ernæringsfysiolog eller ernæringsfysiolog kan også hjelpe.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.