Hitlers Byggeplaner for En Verden Under Hakekorset

Som slutten Av Andre Verdenskrig forsvinner i tid og generasjonen som opplevde det svinner, noe merkelig skjer på tv: de gode gutta mister krigen. Amazons The Man in The High Castle og HBOS The Plot Against America skildrer begge en alternativ virkelighet Der Usa gir Seg Til Nazismen. På Samme måte, I Amazonas Jegere, mister Tyskland ANDRE VERDENSKRIG, Men Nazistiske krigsforbrytere legger seg inn i Usa, hvor de konspirerer for å etablere Et Fjerde Rike.

Tv-kritikere ser populariteten til slike show som et tegn på tidsånden: Publikum har gravitated til en visjon om et mørkt og farlig alternativ Amerika som virker altfor plausibelt og rettidig. Likevel så forstyrrende som slike fiktive representasjoner kan være, blir skildringen av fascistiske Amerikas bygde miljø i The Man in The High Castle uten tvil kort-og faktisk forlater seerne mindre bekymret enn de burde være—

Tilpasset Fra Philip K. Dicks 1962-roman (G. P. Putnams Sønner), forestiller Mannen I Det Høye Slottet hvordan verden kunne ha sett ut om Tyskland og Japan hadde vunnet ANDRE VERDENSKRIG og delt territoriet Til Usa. Showet har mottatt Emmy-nominasjoner for sin produksjonsdesign, som levende gir liv til en fascistisk versjon Av 1960-Tallet Amerika. Overliggende de visuelle kulturer Av Nasjonalsosialistiske Tyskland og Keiserlige Japan på et fortsatt gjenkjennelig Amerikansk landskap, fremkaller designerne en etterkrigsnasjon som ser ut til å være kjent og fryktelig feil. Men som verdenshistorien har vist oss, oppsto fascismen ikke alltid i de påtrengende formene vi forventer. Vi må være på vakt for mer verdslige inngrep og erosjoner også.

Alternativ Versus Ekte Verdener: Sette Scenen
I laging alt-verden, Mannen I High Castle produksjon designer Drew Boughton innført elementer Av Midcentury Modernisme som det utviklet Seg I Østblokken land og Usa. Han integrerte også trekk ved Faktiske Nazi-æra bygninger I Berlin og innlemmet foreslåtte historiske design for den radikale transformasjonen Av Berlin Til Germania, en prangende hovedstad for Det stortyske Riket. Byggingen Av Germania, som Ble lagt ut Av Albert Speer, Hitlers utnevnte General Building Inspector For Berlin, var planlagt ferdig i 1950 og var godt i gang DA ANDRE VERDENSKRIG begynte i 1939. I showet trekker scenene som finner sted i seirende Etterkrigstidens Berlin På Speers design, inkludert en gigantisk Volkshalle (People ‘ S Hall) som ville ha holdt et publikum på 180.000 mennesker.

Selv om showets arkitektoniske og urbane rom føler seg tro mot fortellingen, er deres nøyaktighet, spesielt De Av Det Amerikanske Riket, diskutabelt. Vurdere riktigheten av en fiktiv verden tryllet for den lille skjermen kan virke som en øvelse i dårskap, men realiteten At Mannen I High Castle utforsker er ikke helt en alternativ en. Nazistene etterlot seg en god del bevis om hva De hadde tenkt å bygge hvis de hadde vunnet krigen. Faktisk hadde de allerede begynt å flytte disse planene fremover i Tysklands okkuperte territorier. Spesielt norge gir innsikt I Hitlers visjon.

Nazistenes forestilling om et rasehierarki plasserte Nordmenn på sitt høydepunkt, overlegen Til Og Med Tyskerne i den antatte renheten av deres» Ariske » blod. For å overbevise Nordmenn om Deres Felles nordiske brorskap og interesser, kurtiserte Hitler dem med propaganda og incentiver—en sterk kontrast til hans bruk av masseutryddelse og slavearbeid I Øst-Europa. Fra 1940 til 1945 konverterte nazistiske arkitekter Og ingeniører Det Skandinaviske landet til en stor byggesone, og banet vei for et etterkrigstidens Ariske imperium som ville strekke seg utover Polarsirkelen. Med ambisiøse arkitekt-og infrastrukturprosjekter forsøkte Hitler å bokstavelig og figurativt bygge broer til Norges borgere, og bringe dem inn i brettet av sitt større tyske Rike.

Hva Mannen I Det Høye Slottet Får Rett
Hvis Norge fungerer som en historisk modell For Nazistenes planlagte utvikling av okkuperte nasjoner som anses å være verdig til partnerskap i det stortyske Riket—som Usa er portrettert for Å være I Mannen I Det Høye Slottet-kan vi bestemme hva showets skapere fikk rett og galt i å skape det bygde miljøet i deres alt-Amerika.

Jeg begynte å se på showet midt i å forske på en bok om Hitlers arkitektoniske planer for okkupert Norge. I arkivene I Oslo og Berlin avdekket jeg enorme Nazi-byggeplaner som skulle forvandle Norge til et modell – «Arisk» samfunn. Fascinert, og med en kvalmende følelse av déà vu, så jeg noen av disse prosjektene dukke opp igjen i den alternative verden Av Mannen I Det Høye Slottet. (Det som følger er spoiler-free.)

For eksempel viser showet de spesialdesignede fødselsentrene for Lebensborn-programmet SOM Ss (Schutzstaffel eller Protection Squad) leder Heinrich Himmler grunnla I Tyskland i 1935. Med sikte På å høste Nordmenns tilsynelatende overlegne gener for å forbedre rasehelsen til den tyske befolkningen, etablerte Nazistene Flere Lebensborn fødselssenter i okkupert Norge enn I Noe annet land, Inkludert Tyskland. Grusomt å behandle de «Ariske» barna født i disse institusjonene som andre naturressurser I Norge som kunne komme Fedrelandet Til gode, utviklet Nazistene en rørledning som sendte hundrevis av babyer fra Norge til Tyskland i krigsårene. Flere tusen ble igjen i Norge.

Showets referanse til nedleggelsen og påfølgende konvertering av kirker til Nasjonalsosialistiske samlingssteder bygger trofast På Nazistiske idealer om byplanlegging. Nybygde byer i Det Tredje Rike Tyskland hadde noen ganger ingen kirker i Det hele tatt, noe som reflekterte en bredere innsats for å skifte kollektivt liv bort fra religion og mot Nazistpartiet. Nedgraderingen av kirker var også sant i Nazistenes redesign av norske byer som ble skadet under invasjonen i 1940 (mer om dette senere).

Glamoriseringen av teknologi og transport på showet-med bilder av høyhastighetstog og supersoniske jetfly—hadde også sin motpart i Norge hvor Hitler beordret sine ingeniører til å bygge en autobahn som ville knytte Trondheim Til Berlin og en polar jernbane som ville krysse fjell og tundra. Hitler så på slike nye teknologiske og transportsystemer som avgjørende for å holde periferiene til hans voksende imperium sikkert bundet til sentrum, Berlin.

Okkupert Europa gir oss også utallige eksempler På Nazistenes virkelige ødeleggelse av monumenter for å omskrive historien, som Mannen I Det Høye Slottet ekko i sin fiktive ødeleggelse Av Amerikanske landemerker. Men som showet deftly skildrer, er de flyktige former for motstand og minne vanskeligere å kaste bort. I det okkuperte Norge dukket disse motstandssymbolene opp overalt: en rød ullstrømpe på vinteren, en binders på en jakkeslaget («vi holder sammen»), eller en fyrstikk brutt inn I Et v-symbol («vi vil vinne»).

De nøyaktige elementene Til Mannen I Høyslottets altverden stammer i stor grad fra showskapernes historiske forskning på Nazi-Tyskland. Hvor ting begynner å gå av sporet er i realiseringen Av Hitlers visjon for hans utvidede Ariske imperium. Her tilbyr okkupert Norge et uvurderlig korrektiv.

Hva Mannen I Det Høye Slottet Får Feil
La oss begynne med en stor feil. Showet gjør New York City til hovedstaden I Det Amerikanske Riket, en avgang fra romanen, som refererer Til Washington, D. C. fortsatte rolle som sentrum av føderale regjeringen. Hitler beundret mange ting Om Usa, inkludert Jim Crow-lovene, Men New York var ikke blant dem. I sin politiske selvbiografi Mein Kampf fra 1925 uttrykte Hitler fiendtlighet mot store byer generelt, som han mente jorde folk ned og fremmedgjorde Dem fra Folket, eller rasenasjonen. I senere år, Nazi propagandister fortsatte å fordømme sjelløshet av den moderne byen og dens degenerasjon, dokumentert av blanding av raser, såkalte Jødiske varehus, og jazz. Seierherrens valg Av New York som hovedstad I Nazi-kontrollerte Amerika I Mannen I High Castle—og spesielt den loslitt versjonen av byen avbildet av showet-høres ut som en tydelig falsk notat.

I virkeligheten antyder Måten Den Nazistiske okkupasjonen av Norge utviklet seg på et annet scenario. Etter å ha invadert landet i April 1940 satte Nazistene opp et okkupasjonsregime ledet av Reichskommissar Josef Terboven. Som norges hovedstad og største by var Oslo det logiske valget for sitt hovedkvarter-beliggenheten er også relativt nær Tyskland. Men i sin propaganda gjorde okkupantene det klart hvor mye de mislikte byen, som de betraktet degenerert og fremmedgjort fra Sine Nordiske røtter. Spesielt nedvurderte de de funksjonelle bygningene, De Amerikanske kulturelle påvirkningene og overskuddet av kvinner blant innbyggerne-kvinner som, som noen tyske propagandister hevdet, henga seg til cocktailer og såkalt Jødisk psykoanalyse mens de forsømte sin plikt til Folket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.