Et brev som gjør forskjellen i kolesterol

Høyt kolesterol øker risikoen for hjerteinfarkt eller slag på lang sikt. Men de er bare én faktor. Og: det finnes dårlige og gode kolesterolet.

Kolesterol er ikke det samme som kolesterol. Det er to hovedtyper: LDL og HDL kolesterol. Mens en høy lesing av LDL kolesterol i blodet er forbundet med økt risiko for hjerte-og karsykdommer, høyt HDL er tenkt å ha en gunstig effekt på risikoen for dette. Dette er hva Institutt for Kvalitet og Effektivitet i Helse-rapporter på portalen «Gesundheitsinformation.de».

Hva skiller dem? LDL er et protein som sikrer at kolesterol er transportert fra leveren til kroppen. For stoffskifte, kolesterol er uunnværlig. Men hvis for mye av det er på vei, det kan bli deponert i fartøyet vegger. HDL proteiner gir en avkastning transport av kolesterol av leveren.

Vurdere flere risikofaktorer
Sant, i henhold til portalen, jo høyere nivå av LDL-eller total kolesterol i blodet, jo høyere risiko for sykdommer i hjerte-systemet. Dette er imidlertid bare én av mange faktorer, hypertensjon, diabetes, røyking eller økende alder er et annet viktig. Tidligere slag eller hjerte angrep på foreldre eller søsken bør også tas i betraktning. Totalt, menn er mer utsatt enn kvinner.

Bare hvis alle faktorer – og ikke bare kolesterol nivå – er regnet sammen, risikoen kan være»godt vurdert». Deretter kan du veie med legen din om inntak av kolesterolsenkende medisiner er hensiktsmessig.

Spise mindre mettet fett
I tillegg, alle kan gjøre noe på egen hånd mot for høyt kolesterol. Dette inkluderer spiser så lite mettede fettsyrer som mulig. Relativt mange er fast, for eksempel i smør og bacon. Dersom det er også høyt blodtrykk, lav-salt diett er tilrådelig.

De som har alvorlig overvekt bør prøve å miste noen vekt. Generelt, regelmessig mosjon anbefales. Og for de som berøres foretrekker å avstå fra å røyke.

I tillegg til livsstil, diabetes eller revmatisme, skjoldbruskkjertel dysfunksjon eller lever-og nyresykdom kan også være årsaken til forhøyet kolesterol nivåer. Enkelte legemidler, som for eksempel kortison eller HIV-medisiner, kan også føre til at blodet til å stige. Noen ganger er en arvelig stoffskiftesykdom er også årsaken til svært høye verdier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.