Denne felles sykdom som kan være bak regelen klager

Er disse virkelig «bare» vanlige plager? Hvis du lurer på, bør du heller gjøre en avtale med gynekolog og har klager avklart. Fordi bak sterke smerter under regelen kan være en vanlig sykdom, som er ofte oppdages sent: endometriose.

Definisjon: endometriose – hva er det?
Endometriose er en sykdom som kan oppstå hos kvinner i fertil alder. I lider, livmorslimhinnen vokser i områder av kroppen der det skal faktisk ikke vokse, for eksempel:

i dypere veggen lag av livmoren
i egglederen
på eggstokkene
på bukhinnen slimhinnen i magen
i musklene i livmoren
mellom tarmen og tilbake i livmoren
i tilstøtende organer og vev i livmoren, for eksempel, tarmen, blæren, membran, navlen, lymfeknuter og lunger
Vevet bosetningene er også kalt endometriose foci. De blir et problem fordi de vokse under påvirkning av kvinnelige sex hormoner og blø i løpet av perioden-akkurat som normal slimhinne i livmoren.

Men i motsetning til menstrual blod, som kan enkelt strømme ut av livmorhulen via skjeden, blodet fra endometriose foci rester i vev. Dette kan føre til smertefulle betennelser, cyster og sammenvoksninger.

I noen kvinner med endometriose, sykdommen er manifestert av cyster, som er, «bobler»som er fylt med blod og væske. De oppstår når foci av endometriose blø under menstruasjon. Siden blod kan ikke renne, det akkumuleres i foci av endometriose.

Endometriose cyster er noen ganger referert til som sjokolade cyster. Dette navnet de skylder til sine brunlig farge. Ofte danner de i det området av eggstokkene, egglederne eller små bekkenet.

Noen kvinner ikke merke noe eller knapt noe om det, i andre cyster forårsake smerte. Om en cyste fører til et problem eller ikke, avhenger av om og i hvilken grad det skader omkringliggende vev og deretter påvirker berørte organ.

Hva er symptomene av endometriose?
Et typisk symptom på endometriose er smerter i magen. Disse starter ofte to dager før menstruasjon og da blir sterkere og sterkere. Med utbruddet av blødning, de ofte gradvis avta igjen. Men, det kan også oppstå smerter permanent eller variere i intensitet. I tillegg, mange kvinner med endometriose lider av smerte under samleie.

Et annet vanlig symptom på endometriose er uregelmessigheter i menstrual syklus, slik som

Middels blødning og spotting; og
uvanlig tung eller lang blødning.
Spotting-svak, vanligvis brun vaginal blødning kan oppstå, for eksempel, når endometriose cyster sprekke.

Uttalt menstrual perioder er ofte et tegn på at endometriose foci seg i muskelvev av livmoren. Dette kan føre til livmoren til å vokse, noe som også øker sin indre overflaten( livmorhulen). Dette i sin tur er foret med slimhinner, som blør og er forkastet i løpet av perioden. De større livmorhulen, jo mer irriterte slimhinner er tilstede – sterkere blødning.

En annen mulig endometriose symptom er infertilitet: foci av endometriose kan påvirke eggstokkene og/eller egglederne og endre formen på en slik måte at banen til egg celle er blokkert for sædcellene. I tillegg, endometriose foci kan hindre at embryoet fra å implantere i livmoren.

I noen pasienter, endometriose foci også oppstå i andre organ regioner enn livmoren, egglederne eller eggstokkene, dvs. den reproduktive organer. For eksempel, blæren eller tarm kan også bli påvirket, noe som kan være ledsaget av problemer med vannlating eller avføring.

Men: endometriose ikke alltid gir symptomer. I noen kvinner, endometriose foci er bare oppdaget ved en tilfeldighet-for eksempel under en laparoskopi.

Vektøkning i endometriose
Vektøkning er ikke en av de typiske symptomene av endometriose. Sant, med sykdom, ekstra vev er dannet. Men, endometriose foci og cyster er vanligvis ikke så tung at den ekstra vekten er reflektert på vekten.

Hvis endometriose fører til vektøkning, da bare indirekte: ofte den syke er foreskrevet hormonelle legemidler som hemmer den naturlige månedlige syklusen og dermed også immobilisere foci av endometriose. En mulig bivirkning av disse stoffene, er vann oppbevaring, som kan være ledsaget av vektøkning.

En annen mulig, men sjelden årsak til vektøkning i endometriose er forstoppelse. Når foci av endometriose vokse i tarmen, kan de forstyrre fordøyelsen, noe som i verste fall kan også føre til intestinal obstruksjon.

Endometriose på tarmen
I 10 av 100 pasienter endometriose foci finnes i tarmen. Vanligvis den siste delen av tykktarmen, vedlegg, partisjonen mellom skjeden og endetarmen og/eller den såkalte Douglas plass er berørt. Dette er området mellom livmor og endetarm.

Endometriose på tarmen ikke nødvendigvis føre til ubehag. Symptomene oppstår bare når foci av endometriose vokse inn i musklene i tarmen og i omkringliggende vev, og som påvirker funksjonen av orgelet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.